rozwiń filtry »

Wyszukiwanie publikacji

Testy

mar
30

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017 - recenzja ultralekkiego twardziela

30.03.2018 19:00, dodał: Radosław Domżoł
Ocena:

Czy ultraprzenośny laptop biznesowy może oferować zwiększoną odporność na uszkodzenia? Przyjrzeliśmy się bliżej notebookowi Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017 z kultowej serii, która jest już z nami na rynku od ponad 25 lat.

Mało jest laptopów o tak wielkiej sławie, jaka ciągnie się od 25 lat za serią urządzeń ThinkPad od Lenovo. Jednym z najnowszych jej przedstawicieli jest Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017, który jakiś czas temu trafił do naszej redakcji. Powiedzieć o nim, że to notebook biznesowy, to nie powiedzieć nic. Urządzenie jest prawdziwym twardzielem, stworzonym do pracy w każdych warunkach. Udowodniły to nasze testy.Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017 - recenzja


Specyfikacja Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017

Ekran: 14" 1920x1080 pikseli, matowy
Procesor: Intel Core i7-7500U
RAM: 8 GB RAM
Grafika: Intel HD Graphics 620
SSD: 512 GB Samsung MZVLW512 NVMe
System: Windows 10
Waga: 1.12 kg
Cena: ok. 7900 złotych


Lenovo ThinkPad X1 to seria laptopów znana ze swojej ultrasmukłej budowy, niewielkiej masy i parametrów, którymi nie powinien wzgardzić żaden człowiek biznesu. Testowany przeze mnie egzemplarz to Lenovo ThinkPad X1 Carbon w wersji z 2017 roku (20HR002MGE), wyposażony w energooszczędny procesor Intel Core i7-7500U, który ma zapewniać idealny kompromis pomiędzy wydajnością, a długim czasem pracy na baterii. Urządzenie jest także wyposażone w gniazdo kart SIM z obsługą LTE, które pozwoli uzyskać dostęp do Internetu wszędzie tam, gdzie tylko sięga zasięg wybranego operatora.Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017 - recenzja Obudowa Lenovo ThinkPad X1 Carbon robi świetne wrażenie swoją lekkością (1.1 kg) i niewielką grubością. Urządzenie udało się także względem poprzednich modeli wysmuklić po bokach. Udało się to osiągnąć za sprawą wykorzystania 14-calowej matowej matrycy Full HD o naprawdę cienkich bocznych ramkach. W zestawieniu z powyższymi zdumiewać może fakt, że urządzenie jest wzmocnione i odporne na naprawdę wiele rodzajów uszkodzeń. Trudno jest je zalać wodą, w szczeliny nie dostaje się kurz, a obudowę cechuje podniesiona odporność na uszkodzenia mechaniczne. Wszystko za sprawą aluminiowej ramy oraz obecności włókien szklanych i węglowych, którymi wzmocniono elementy plastikowe. Wytrzymałość urządzenia nieźle obrazuje film przygotowany przez Lenovo oraz nasze redakcyjne testy.

Lenovo względem poprzedniego modelu znacząco poprawiło zawiasy, które umożliwiają otwarcie pokrywy ekranu pod kątem 180-stopni. Zawiasy działają płynnie i zapewniają solidne trzymanie ekranu, który wydaje się w żaden sposób nie reagować na ewentualne wstrząsy, będąc pewnie osadzonym w takiej pozycji, w jakiej ustawi go użytkownik.Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017 - recenzja Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017 - recenzja Testowany laptop korzysta z 14-calowej, matowej matrycy Full HD (1920x1080 pikseli), wykonanej w technologii IPS. Zmierzona jasność ekranu to rozsądne 285 cd/m2. Współczynnik kontrastu wynosi tutaj 1285:1, co jest wynikiem bardzo dobrym. Czytelność wyświetlacza w pełnym słońcu jest dobra za sprawą matowej powierzchni. Matryca jest w stanie wyświetlacz 86% palety barw sRGB i ok. 57% Adobe RGB. Nie są to imponujące wartości, ale w laptopach biznesowych jest to norma.Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017 - recenzja Urządzenie wyposażono w dwa głośniki stereo, które grają po prostu poprawnie. Reprodukcja dźwięków stoi na satysfakcjonującym poziomie, a głośniki akcentują mocno zwłaszcza tony wysokie. Nagłośnienie cechuje się wystarczająco dużą mocą, aby wygodnie pooglądać film w niewielkim gronie osób. Od tak smukłego urządzenia trudno jest wymagać zaawansowanych systemów audio, więc trudno być przesadnie krytycznym.Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017 - recenzja Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017 - recenzja Wszystkie elementy notebooka Lenovo są dobrze spasowane i laptop w żadnym swoim punkcie nie trzeszczy. Na wyrazy najwyższego uznania zasługuje szklany gładzik, który zdaniem testujących go redaktorów Conowego.pl jest jednym z najlepszych touchpadów, jakie kiedykolwiek spotkaliśmy w laptopach. Jest precyzyjny, oferuje dobry poślizg, obsługuje gesty przy pomocy maksymalnie 4 palców i nie posiada najmniejszych luzów.Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017 - recenzja Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017 - recenzja Klawiatura w tak niewielkim urządzeniu musi być oczywiście pozbawiona bloku numerycznego. Pomimo kompaktowych rozmiarów jest ona wygodna, a klawisze charakteryzuje odczuwalne i dobrze zaakcentowane kliknięcie. Odstępy między klawiszami są minimalne, ale dobre ich wyprofilowanie gwarantuje należyty poziom precyzji. Pomiędzy przyciskami G H i B umieszczono znak rozpoznawczy kultowej serii - charakterystyczny czerwony TrackPoint.Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017 - recenzja Jak przystało na laptopa biznesowego, ThinkPad X1 Carbon oferuje pokaźny zestaw złączy. O obecności gniazda na kartę SIM w standardzie LTE w tylnej części obudowy już wspominałem. W tym samym miejscu usytuowano gniazdo na kartę pamięci w standardzie micro SIM. Dostęp do gniazda nie jest niestety najwygodniejszy. Co ważne, port nie jest portem hybrydowym, więc jednocześnie użytkownik korzystać może z karty SIM oraz karty pamięci micro SD. W laptopie znajdziemy ponadto dwa porty USB 3.0, dwa USB Typu C z obsługą Thunderbolt 3 (40 Gbps, DisplayPort 1.2a), pełnowymiarowe wyjście HDMI oraz złącze Mini-Ethernet. Całkiem nieźle jak na takiego smukłego "chudzielca".Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017 - recenzja W zakresie komunikacji, prócz łączności LTE, Lenovo ThinkPad X1 Carbon oferuje dwuzakresowy moduł Wi-Fi Wireless-AC 8265 oraz Bluetooth 4.2. W niektórych modelach laptopa obecny jest nawet moduł NFC. Twórcy laptopa nie zapomnieli także o aspektach bezpieczeństwa - dostęp do urządzenia można chronić odciskiem palca, a w urządzeniu dostępna jest blokada Kensington.

Strona:






Polecane artykuły

Testy

Tagi

 android   apple   ciekawostki   gaming   google   gry   internet   komputery   kosmos   microsoft   mobilne   nauka   polska   samsung   smartfon   smartfony   tablet   technologia   telefony   windows 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich osobom trzecim. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie.
Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies.