rozwiń filtry »

Wyszukiwanie publikacji

Aktualności

list
12

Uniknięcie chorób serca może być łatwiejsze niż myślicie

12.11.2018 11:57, dodał: Anna Borzęcka
Ocena:

Pokazały to badania przeprowadzone z udziałem 53 tysięcy osób.

Chcecie zabezpieczyć się przed ewentualnymi chorobami serca? Pijcie szklankę herbaty dziennie i jedzcie owoce jagodowe. Nowe badania pokazały bowiem korelację między spożywaniem niewielkich ilości zawartych w nich, a także w czekoladzie, winie oraz wielu innych owocach i roślinach, flawonoidów a niższym ryzykiem wystąpienia chorób serca.

Tej korelacji oczywiście nie zauważono po raz pierwszy. Niemniej, nowe badania na ten temat były jednymi z najobszerniejszych i pokazały najmocniejsze dowody na to, że flawonoidy mogą chronić serce.

Naukowcy przeanalizowali w sumie dane dotyczące 53 tysięcy osób, które uczestniczyły w długoletnim duńskim badaniu dotyczącym diety, raka i zdrowia. Badanie to rozpoczęło się w latach 90. XX wieku. Na jego początku badani wypełnili ankietę zawierającą pytania o rodzajach spożywanej przez nich żywności oraz dotyczące częstości jej spożywania. Następnie uczeni śledzili zdrowie uczestników przez ponad dwie dekady.

Po 23-letnim okresie obserwacji u około 12 tysięcy uczestników pojawiły się różnego rodzaju choroby serca.

Naukowcy odkryli, że na osoby, które w ankiecie zgłosiły, iż codziennie spożywają posiłki zawierające w sumie około 500 miligramów flawonoidów, czyhało niższe ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru czy choroby tętnic obwodowych. Badacze zaznaczają, że bardzo łatwo jest spożyć 500 mg flawonoidów w jeden dzień. Ich zdaniem wystarczy wypić filiżankę herbaty, zjeść co nieco owoców jagodowych (chociażby pomidorów, żurawin, borówek, jagód, porzeczek, awokado czy arbuza) lub na przykład brokułów. Co ciekawe, spożycie więcej niż 500 mg flawonoidów dziennie nie miało większego znaczenia.

Flawonoidy mogą chronić nas przed chorobami serca, ponieważ mają działanie przeciwzapalne. Często występujące zapalenia są zaś czynnikiem ryzyka chorób serca.

Naukowcy zauważyli, że związek między flawonoidami a zredukowanym ryzykiem wystąpienia chorób serca różnił się u poszczególnych grup osób. Osoby palące muszą na przykład spożywać więcej niż 500 mg flawonoidów dziennie, aby zabezpieczyć się przed chorobami serca. Podobnie jest w przypadku osób pijących alkohol.  U tych osób jednak flawonoidy najbardziej obniżały omawiane ryzyko.

Oczywiście, badacze wzięli pod uwagę to, w jaki sposób badani ogólnie się odżywiali. Zauważono, że nawet u osób odżywiających się zdrowo, czyli spożywających na przykład mniej przetworzonej żywności, która związana jest z chorobami serca, korelacja była widoczna, choć nieco słabsza.

No cóż, chociaż flawonoidy mogą odgrywać mniejszą rolę w obniżaniu ryzyka wystąpienia chorób serca niż zdrowa dieta, jasne jest, że mają one spore znaczenie.

Źródło: Live Science






Polecane artykuły

Testy

Poradniki

Tagi

 android   apple   ciekawostki   gaming   google   gry   internet   komputery   kosmos   microsoft   mobilne   nauka   polska   samsung   smartfon   smartfony   tablet   technologia   telefony   windows 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich osobom trzecim. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie.
Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies.